Tässä ohje Helsingin Sanomien jutussa olleeseen kakkuun.
Kuvan on ottanut Karoliina Paatos.
Pohja:
- 4 munaa
- 2 dl sokeria
- 7 rkl kiehuvaa vettä
- 4 dl vehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
Kostutus:
- 1–2 dl maitoa
- vaniljasokeria maun mukaan
Täyte:
- 1 tlk kondensoitua maitoa (sokeroitu säilykemaito)
Punaherukkatäyte:
- 1 dl vahvaa makeuttamatonta punaherukkamehua (jos käytät makeutettua, vähennä sokeria täytteestä)
- 1–2 dl punaherukoita
- 2 1/2 dl vispikermaa
- 100 g maustamatonta tuorejuustoa
- 4 liivatetta
- 1 dl sokeria
- 2 tl vaniljasokeria
Sokerikreemi:
- 125 g margariinia
- 1/2 tl vaniljasokeria
- 4 dl tomusokeria
- 1 rkl vettä
Päälle:
- 500 g marsipaania, koristeita
Keitä kondensoitu maito kinuskiksi. Laita avaamaton tölkki vesikattilaan kiehumaan miedolle lämmölle noin 3 tunniksi, jolloin maito muuttuu paksuksi kinuskiksi. Jäähdytä ja avaa purkki. (Tämän voi tehdä valmiiksi edellisenä päivänä. Säilytä tölkki keittämisen jälkeen avaamattomana jääkaapissa.)
Tee pohja. Riko munat kulhoon ja lisää sokeri. Aloita vatkaaminen. Lisää samalla kiehuvaa vettä vähitellen koko ajan seosta vatkaten. Jatka vatkaamista noin 5 minuuttia. Lisää joukkoon jauho-leivinjauheseos varovasti sekoittaen.
Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun irtopohjavuokaan ja paista uunin alatasolla 175 asteessa noin 30 minuuttia.
Aloita täytteen valmistaminen. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Lisää joukkoon sokerit, tuorejuusto ja punaherukat. Sulata liivatteet kuumaan punaherukkamehuun ja lisää ohuena nauhana vaahtoseokseen samalla sekoittaen.
Halkaise jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan. Kostuta alimmainen kakkupohja vaniljamaidolla. Laita päälle puolet kinuskista ja sen päälle puolet punaherukkatäytteestä. Toista sama seuraavassa välissä. Aseta toisen täytekerroksen päälle viimeinen kakkulevy.
Valmista sokerikreemi. Pehmennä margariini. Lisää joukkoon vaniljasokeri sekä tomusokeri vähin erin voimakkaasti vatkaten. Lisää lopuksi vesi vatkaten. Levitä seos kakun pintaan ja reunoille.
Kauli marsipaani suureksi levyksi esimerkiksi leivinpaperin päällä. Jos levy uhkaa tarttua kiinni, ripottele marsipaanilevylle hieman tomusokeria. Nosta levy kaulimen avulla kakun päälle. "Silitä" levy varovasti tasaiseksi kakun pinnalle ja reunoille. Leikkaa ylimääräinen pois. Koristele.
Kommentit